Està permès construir una casa prefabricada a un terreny rústic?

10/09/2021

Els habitatges prefabricats són el futur. A Espanya, la construcció industrialitzada encara té una presència mínima en comparació a altres països europeus (no arriba ni a l'1%).

 

Un dels camins més ràpids, econòmics i senzills és optar per les cases prefabricades, un mercat que ha despertat recentment un interès que va en augment. Ara bé, abans de plantejar-se aquesta opció, cal tenir en compte una sèrie d'assumptes molt importants i bàsics que indicaran si aquest tipus d'habitatges pot instal·lar-se sobre el terreny desitjat o no.

Segons explica el cercador de cases prefabricades 'FacilHouse' a la seva pàgina web, mentre el sòl estigui classificat com a terreny no urbanitzable o rústic, aquesta possibilitat no serà viable. "La construcció d'una casa en sòl no urbanitzable gaudeix d'idèntiques condicions urbanístiques, sigui aquesta una construcció tradicional o prefabricada", detallen, afegint que no serveixen com a excepció el fet que la casa sigui de fusta o un altre tipus de construcció prefabricada.

Llavors, quines construccions es permeten en sòl rústic? S'admeten altres usos que requereixen de permisos més complexos, com hotels, càmpings, espais esportius, etc. Però "és molt més fàcil" obtenir una llicència d'obra per a construccions agropecuàries.

Amb tot, recomanen acudir a l'ajuntament de la localitat per consultar les opcions d'edificació disponibles per a la parcel·la de sòl rústic en la qual es vol construir o instal·lar un habitatge prefabricat. "També és un bon consell que abans de fer res definitiu busquis l'assessorament d'un arquitecte de la zona, que estigui acostumat a tractar amb aquest ajuntament en particular i que conegui les particularitats de la seva normativa urbanística", conclouen.