Les ajudes a les plaques solars d'autoconsum no es començaran a pagar fins l'any que ve

10/04/2023

Són diners dels fons Next Generation de la UE, i la burocràcia que requereixen ha desbordat l'Institut Català de l'Energia, que ha trigat a contractar més personal.

 

 

Les ajudes a l'autoconsum amb plaques fotovoltaiques han desbordat l'Institut Català de l'Energia, l'ICAEN, l'organisme encarregat de tramitar-les. El període per sol·licitar-les va començar al gener del 2022, però no serà fins al 2024 que es començaran a pagar les primeres.

La línia que ha acaparat més expectació és la residencial: està dotada amb 72 milions, però han rebut sol·licituds per més de 160 milions, xifra que gairebé triplica el pressupost disponible.

L'èxit de la convocatòria ha superat totes les previsions, ara per ara només s'han atorgat unes 6.700 subvencions, el que suposa que s'han atorgat ja més de 38 milions d'euros.

 

Començaran a cobrar el 2024, després de la validació final

Ara bé, atorgar no vol dir cobrar: aquests sol·licitants han de superar encara el darrer tràmit, que consisteix a presentar els justificants de la instal·lació i rebre la validació final.

Al maig arribaran més reforços a l'ICAEN, que en total haurà ampliat la plantilla en una quarantena de persones, però tot i així el coll d'ampolla trigarà mesos a desembussar-se.

Que s'estan instal·lant moltes plaques solars ho certifica Narcís Rebull des del terrat que comparteix amb els seus veïns, en un conjunt de sis cases adossades: "A principis de gener del 2022, de l'any passat, pujaves al terrat i no veies cap placa, avui puges i en veus bastantes, no sé si 12 o 15 però... cada vegada va en augment."